Kvalite

Förpackningen:

Vi använder livsmedels plast, när vi packar in ostarna. Den till låter ostarna att ”andas”. Syret som behövs i mognadsprocessen kan komma in till ostarna. Det är skillnaden mot den vanliga plastfilmen, som går att köpa i affären.

Datum märkning:

Kan jag äta osten efter bäst före, eller måste den slängas?

När vi ska skicka ut ostarna till butikerna så sätter vi på ett bäst före datum som vi vet att vi kan lova. Sen kan ostarna hålla månader efteråt.

Den enda som kan avgöra om osten går att äta och om den fortfarande är god, är Du!
Det är bara att se, lukta och smaka.


Hur ser osten ut?!

Det kan förekomma att det är gröna prickar på Ockran.
Det är bara mögel från Stafva Blå som har hoppat över.
Alltså bara ett skönhetsfel.
Inget fel på osten.

När jag har ätit av osten en kväll, plastat in den bit som blev kvar och tar fram den dagen efter så ser snittytan rosa, grå ut.
Varför ser den ut som den gör?
Ostens snittyta kan reagera (missfärgas) när den exponeras för syre. Det gör att hållbarheten blir mycket kortare (den håller ca 1 vecka när den är öppnad) så fort jag skurit i osten.
Men det här är bara ett skönhetsfel.


Smak:

Varför smakar osten inte exakt lika som förra gången jag åt den?
Den ser inte ens lika ut!

Ostarnas smak och utseende varierar.
Detta är handgjorda ostar, och jag menar verkligen handgjorda. Pastöriseringen är det enda momentet som ej görs för hand.
Dessutom så påverkas mjölken förstås av vad korna äter.
Tänk bara skillnaden när korna släpps ut på bete, färskt grönt gräs, klöver och de olika örter som växer i hagen. Mot veckan innan, med en diet på hö, ensilage m.m
Det vore konstigt om det inte blev skillnad, på mjölken som blir våra ostar.

Övermogen ost smakar mer och mer ammoniak.










Stafva Gård AB | Barlingbo Stafva 300 | 621 78 Visby | Tel 0498-310 05 | info@stafva.se