Saffran

Saffransodling
På Stafva kan vi saffran! Här har den dyrbara kryddan odlats sedan 2009.

Idag är odlingen en av Sveriges största. Målet är att producera en saffran som odlats i samklang med naturen, utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel, men som samtidigt håller högsta internationella kvalitetsstandard. Ett gediget hantverk med andra ord.

I slutet på oktober fram till december blommar lökarna - då sprakar odlingen till liv i nyanser av purpur och lila. Resten av året syns inte de kinkiga små dyrgriparna till ovan jord. Det är ett pilligt och tidskrävande jobb att plocka, sortera och torka de röda pistillerna från crocus sativus-blomstren, men resultatet är värd sin vikt i guld; äkta gotländsk saffran!











Endagskurs i Ystning
Fredag 27 april 2018 kl 0800-ca 1500.
Plats: Stafva Gårdsmejeri i Barlingbo.
Kostnad:1000 kr + moms
(1250 kr).
I priset ingår lunch, för- och eftermiddagsfika.
Antal platser: Minst 6 och max 10 deltagare.

Bokning sker via mail till inger@stafva.se

I kursen ingår teoretisk genomgång av ystning, allt från råvarukvalitet, mikrobiologi, hygien, lagring.
Vi kommer dessutom att ysta en vitmögelost under dagen.

Kursansvarig: Inger von Corswant
073-7072295

Stafva Gård AB | Barlingbo Stafva 300 | 621 78 Visby | Tel 0498-310 05 | info@stafva.se